Schab po mazursku

Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.

Składniki

- 800 g schabu b/k Gzella

- 2 szklanki bulionu z kurczaka

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- łyżka mąki

- kieliszek wytrawnego wina

- olej rzepakowy

- łyżka masła

- goździki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Do gorącego bulionu wkładamy umyty schab i gotujemy ok 15 min. Mięso wyjmujmy z wywaru i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Wywar lekko odparowujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi, cukrem, sola i zmielonymi goździkami. Zrumienione mięso przekładamy do rondla. Obsypujemy bułką tartą i obkładamy masłem. Wlewamy do rondla z mięsem przygotowany wywar i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Miękkie mięso wykładamy i kroimy na porcje, aby ułożyć na półmisku. Zabezpieczamy go folią aluminiową, aby mięso pozostało w cieple. Do sosu wlewamy wino, wcześniej wymieszane z mąką i mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Kaczka nadziewana makaronem i grzybami

przepis poleca: Małgorzata, Włocławek

Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję