Schab po mazursku
Szanty, jachty i schab? Poznajcie smak prosto z krainy jezior i skosztujcie wyjątkowego schabu po mazursku.
Składniki
- 800 g schabu b/k Gzella
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- łyżka mąki
- kieliszek wytrawnego wina
- olej rzepakowy
- łyżka masła
- goździki
- sól, pieprz
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Do gorącego bulionu wkładamy umyty schab i gotujemy ok 15 min. Mięso wyjmujmy z wywaru i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Wywar lekko odparowujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi, cukrem, sola i zmielonymi goździkami. Zrumienione mięso przekładamy do rondla. Obsypujemy bułką tartą i obkładamy masłem. Wlewamy do rondla z mięsem przygotowany wywar i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Miękkie mięso wykładamy i kroimy na porcje, aby ułożyć na półmisku. Zabezpieczamy go folią aluminiową, aby mięso pozostało w cieple. Do sosu wlewamy wino, wcześniej wymieszane z mąką i mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą gryczaną, polaną sosem.