Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica
Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Składniki
- kiełbasa Krucha Kmicica Gzella 250g
- mięso mielone wieprzowe Gzella 100g
- cebula 3 szt.
- olej 3 łyżki
- kapusta kiszona 500g
- sól, pieprz, cukier do smaku
- masło 2 łyżki
- jajka 10 szt.
- szczypior 1 mały pęczek
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki i podsmażyć na oleju razem z dwiema cebulami pokrojonymi w kostkę. Dodać ugotowaną i odciśniętą kapustę, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i chwilę poddusić. Osobno na patelni podsmażyć na maśle mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i mieszając podsmażyć na wolnym ogniu, aż się zetną. Gorącą kapustę wyłożyć do nagrzanego naczynia, a na wierzch wyłożyć jajecznicę. Posypać obficie pokrojonym szczypiorem. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa.
Smacznego!
Szef Kuchni Robert Muzyczka