Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa
Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy
aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Składniki
- 2 udka z gęsi
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki Brandy
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule: czerwona i biała
- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa typu porter
- 1 szklanka (250ml) bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki natki pietruszki
- pół szklanki śmietany
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Nogi z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulkę przez 5 minut. Wlać brandy i dusić na małym gazie przez następne 5 minut. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni o grubym dnie i obsmażyć przez kilka minut uda z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć). Do nóg z gęsi dodać obsmażoną cebulę, razem z powstałym sosem, zalać bulionem u piwem, dodać zioła i czosnek. Dusić bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie twarde, należy dusić dłużej. W trakcie trzeba przewracać mięso kilkakrotnie i mieszać zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. W kubku dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi. Wlać całość z powrotem do patelni z gęsią i dobrze wymieszać. Dusić przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia. Duszona gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.