Kujawska zimna zupa
Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Składniki
- 1l mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanka kaszy gryczanej
- kawałek kory cynamonu
- szczypta zmielonego cynamonu
- szklanka słodkiej, ubitej śmietany
produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Mleko zagotowujemy z kawałkiem kory cynamonu i cukrem. Kaszę gryczaną należy uprażyć na gorącej patelni. Wsypać do mleka i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy cynamon i studzimy zupę. Przed podaniem zupy, układamy na powierzchni bitą śmietanę i obsypujemy cynamonem.