Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna
Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Składniki
- ziemniaki duże 4 szt.
- szynka od dawien dawna 150g
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im dupki, złączyć i przycisnąć żeby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków trochę wzruszyć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startymserem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. Ok. 20minut)
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim
Smacznego!