Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.

Składniki

- ziemniaki duże 4 szt.

- szynka od dawien dawna 150g

- cebula 1 szt.

- pieczarki 6 szt.

- masło 1 łyżka

- kapary 1 łyżeczka

- świeży rozmaryn 1 gałązka

- jajka 2 szt.

- ser żółty 50g

- pieprz czarny grubo zmielony do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im dupki, złączyć i przycisnąć żeby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków trochę wzruszyć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startymserem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. Ok. 20minut)
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Parzybroda z Jałowcową koszykową

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Poznaj niezwykły smak stworzony z połączenia kapusty pekińskiej, śmietany i Kiełbasy Jałowcowej okraszonych pomidorami i świeżym koperkiem. Odkryj dawne smaki Kujaw!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Zobacz więcej

Pikantne kiełbaski Kaszubskie

przepis poleca: Andrzej, Łeba

Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Warmińskie czarne żeberka

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żeberka niejedno mają oblicze, a doskonale wiedzą o tym mieszkańcy Warmii i Mazur! Poznajcie przepis na żeberka muśnięte aromatem suszonych śliwek!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję