Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

Szparagi w kulinarnej tradycji wielkopolski stanowią doskonałą bazę do przygotowania smacznej dawki płynnego zdrowia. Poznajcie siłę płynącą ze smacznej zupy szparagowej!

Składniki

- szynka dojrzewająca Gzella 150g

- białe szparagi (mogą być konserwowe) 1 wiązka

-woda 0,75l

- serek topiony kremowy 100g

-masło 1 łyżka

- sól, cukier, biały pieprz do smaku

- sos sojowy 1 łyżeczka

- śmietanka słodka 18% 100ml

- śmietana kwaśna 18% 100ml

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, czyli do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, wymiesza i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką.
Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać nim każda porcje zupy.

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Grillowany stek wołowy

przepis poleca: Gzella

Szukacie propozycji na obiad lub grill? Zdrowy i smaczny stek z grilla, przyprawiony kompozycją aromatycznych ziół, stanowi idealne danie na każdą okazję.
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję