Pikantne kiełbaski Kaszubskie
Stwórzcie pokazowe danie, które zaskoczy Twoich gości! Połącz ulubione mięsa, dodaj przypraw i ciesz się smakiem kaszubskich kiełbasek!
Składniki
- 500 g udźca baraniego
- 500 g zrazówki wołowej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g cebuli
- 15 ziaren jałowca
- 20 ziaren gorczycy
- łyżeczka majeranku
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 szklanki rosołu
- 2 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- Pieprz, sól
- łyżka majeranku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Wszystkie gatunki mięsa mielimy w maszynce. Dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek , utłuczony jałowiec, gorczycę i majeranek. Masę starannie wyrabiamy. Formujemy kiełbaski, układamy je na wysmarowanej masłem blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika na ok. 30 min. Kiedy się zrumienią przekładamy do rondla, zalewamy rosołem i dusimy jeszcze 30 min. Kiełbaski wyjmujemy, układamy na półmisku i zawijamy folią aluminiową, aby utrzymać ciepło. Do pozostałego sosu z smażenia wlewamy śmietanę roztrzepaną z mąką i doprawiamy majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy. Polewamy nimi kiełbaski przed podaniem.