Oszukany zając z Borów
Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Składniki
- Łopatka wieprzowa Gzella 600g
- Filet z kurczaka Gzella 300g
- Boczek Kmicica Gzella 250g
- ser żółty 150g
- jajka 6 szt.
- bułka pszenna czerstwa 1 szt.
- czosnek 5 ząbków
- majeranek 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Łopatkę i filet z kurczaka skręcić na maszynce do mięsa na średnim oczku. Dodać pokrojony
w centymetrową kostkę boczek i ser żółty, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz dwa jajka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (wyrobić ręką). Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej. Na środek masy położyć wzdłuż ugotowane na twardo pozostałe jajka i przykryć pozostałą masą. Dokładnie uklepać, żeby zeszło powietrze, wyrównać
i upiec w piekarniku w temperaturze 180st. C przez ok. 1 godzinę.
Idealna pieczeń na obiad lub uroczystą kolację. Podawać, oczywiście z ćwikłą.
Smacznego!
Szef Kuchni, Robert Muzyczka