Oszukany zając z Borów

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!

Składniki

- Łopatka wieprzowa Gzella 600g

- Filet z kurczaka Gzella 300g

- Boczek Kmicica Gzella 250g

- ser żółty 150g

- jajka 6 szt.

- bułka pszenna czerstwa 1 szt.

- czosnek 5 ząbków

- majeranek 3 łyżki

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Łopatkę i filet z kurczaka skręcić na maszynce do mięsa na średnim oczku. Dodać pokrojony
w centymetrową kostkę boczek i ser żółty, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz dwa jajka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (wyrobić ręką). Foremkę keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej. Na środek masy położyć wzdłuż ugotowane na twardo pozostałe jajka i przykryć pozostałą masą. Dokładnie uklepać, żeby zeszło powietrze, wyrównać
i upiec w piekarniku w temperaturze 180st. C przez ok. 1 godzinę.

Idealna pieczeń na obiad lub uroczystą kolację. Podawać, oczywiście z ćwikłą.

Smacznego!

Szef Kuchni, Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

przepis poleca: Anonim

Aromatyczna Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim doskonale sprawdza się również jako składnik tradycyjnej Zupy Drwali prosto z Warmii i Mazur!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję