Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!

Składniki

- Metka tatarska Gzella 250g

- cebula 8 średnich sztuk

- jajko 1 szt.

- bułka tarta 2 łyżki

- masło 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

- ser żółty starty 100g

- rosół 1 szklanka

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Cebule obrać, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie wyciągnąć środki. Miąższ ze środka cebuli drobno posiekać, dodać do metki tatarskiej i chwilę poddusić na maśle. Następnie mięso przestudzić, dodać bułkę tartą, jajko, połowę sera żółtego, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziać wydrążone cebule, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem, posypać pozostałym żółtym serem, i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180st.C

Podawać jako gorąca przekąska lub jako danie obiadowe.

 

Smacznego!

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z mielonym mięsem

przepis poleca: Julia, Gniezno

Chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie koniecznie zapoznaj się z przepisem na cebule zapiekane z mielonym mięsem, serwowane jako osobne danie lub przystawkę.
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję