Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem
Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Składniki
- Metka tatarska Gzella 250g
- cebula 8 średnich sztuk
- jajko 1 szt.
- bułka tarta 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty starty 100g
- rosół 1 szklanka
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Cebule obrać, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie wyciągnąć środki. Miąższ ze środka cebuli drobno posiekać, dodać do metki tatarskiej i chwilę poddusić na maśle. Następnie mięso przestudzić, dodać bułkę tartą, jajko, połowę sera żółtego, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak powstałym farszem nadziać wydrążone cebule, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, podlać rosołem, posypać pozostałym żółtym serem, i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180st.C
Podawać jako gorąca przekąska lub jako danie obiadowe.
Smacznego!