Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą
Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Składniki
- kości wieprzowe od schabu 500g
- woda ok. 2,5l
- marchewka 2szt.
- pietruszka 1szt.
- seler ¼ średniej sztuki
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 5-6 szt.
- kiełbasa biała surowa „Gzella” 300g
- boczek Kmicica „Gzella” 200g
- olej 3 - 4 łyżki
- cebula 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- mąka 1,5 łyżki
- śmietana słodka ½ l
- sok z kiszonej kapusty ok. ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Do garnka włożyć kości, wlać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotować na wolnym ogniu, aż mięso przy kości będzie miękkie. Wyciągnąć obrać mięso, pokroić i dodać do zupy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, dodać i gotować do miękkości. Następnie dodać białą kiełbasę i parzyć ją na wolnym ogniu ok. 10 minut, po czym wyciągnąć.
Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Do tego wsypać mąkę, wymieszać i wszystko dodać do zupy. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z kiszonej kapusty, zabielić słodką śmietaną i zagotować. Zupę doprawić solą, majerankiem, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać pokrojoną w grube plasterki wcześniej sparzona białą kiełbasę.
Smacznego!