Kaczka nadziewana makaronem i grzybami
Kruche i soczyste mięso kaczki, pieczone w delikatnym białym winie wraz z orzechami laskowymi i śliwkami, to uroczysta propozycja obiadowa rodem z Kujaw!
Składniki
- kaczka (ok. 1,5 kg)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 200 g słoniny
- 2 jajka
- 2 łyżki majeranku
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 250 g suszonych śliwek
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella
Wykonanie
Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, wycinamy tłuszcz i cześć mięsa. Należy uważać aby nie uszkodzić skóry. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy farsz: umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewamy wino w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajka i dokładnie wyrabiamy masę.
Przygotowany farsz układamy na skórze z kaczki. Na środku układamy śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę zrumieniamy ze wszystkich stron na stopionym maśle.