Śliwki nadziewa wątróbką

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?

Składniki

- 20 suszonych śliwek (bez pestek)

- łyżka soku z cytryny i starta skórka

- 20 cienkich pasków boczku

- ¾ wątróbki z indyka

- 2 łyżki masła

- ząbek czosnku

- szczypta tymianku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Zagotowujemy 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem ½ łyżki masła, sokiem i skórką z cytryny. Na wrzątek wrzucamy śliwki, gotujemy 1-2 minuty, osączamy na sicie, studzimy. Posiekane wątróbki podsmażamy na maśle, mieszamy z utartym z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Masą nadziewamy śliwki. Każdą owijamy paskiem boczku, spinamy wykałaczką, układamy na wysmarowanym masłem półmisku żaroodpornym, polewamy stopionym masłem. Zapiekamy 20 min w nagrzanym piekarniku do 180°C

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Sałatka po wawelsku

przepis poleca: Natalia, Kraków

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.
Zobacz więcej

Zupa ziemniaczana z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni ekstra i kurkami

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smakowite i delikatne kurki, połączone z kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni. Rozkoszujcie się rozgrzewającą zupą wprost z Borów Tucholskich!
Zobacz więcej

Kurpiowska jajecznica na kapuście z Kruchą Kmicica

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Szukacie pomysłu na pyszne i pożywne śniadanie? Mazowsze od pokoleń lubuje się w Kurpiowskiej jajecznicy, koniecznie z dużą ilością mięsa!
Zobacz więcej

Zupa wiejska z Kiełbasą polską z kociewskiej wędzarni i szybką zacierką

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Uwielbiacie gęste i pożywne zupy, których smak zaskakuje od pierwszej łyżki? Sprawdźcie przepis na aromatyczną Zupę wiejską z Polską z Kociewskiej Wędzarni Ekstra!
Zobacz więcej

Cebule zapiekane z metką tatarską i żółtym serem

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Kulinarne smaki Wielkopolski potrafią zaskoczyć niejednego miłośnika tradycji. Prosta w wykonaniu, ale atrakcyjna na talerzu cebula zapiekana? Tylko z WLKP!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję