Sałatka po wawelsku

Poznajcie pyszną przekąskę wprost z krainy Smoka Wawelskiego! Sałatka z krewetkami i orzechami to interesująca propozycja zaskakująca niecodziennym smakiem.

Składniki

- szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu

- łyżka soku z cytryny

- 2 marchewki

- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

- 100 g. ugotowanych krewetek

- łyżeczka cukru

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

- 3 łyżki gęstego majonezu

- 2 łyżki śmietanki

- sól, pieprz

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Majonez mieszamy ze śmietanką, doprawiamy sola i pieprzem. Ugotowany i ostudzony ryż skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Obraną marchewkę wrzucamy na osolony i ocukrzony wrzątek i zagotowujemy. Ostudzoną marchewkę kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Dodajemy natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy 2-3 krewetkami i gałązkami natki pietruszki.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Pomorska jajecznica

przepis poleca: Alicja, Tczew

Szukacie niecodziennego pomysłu na śniadanie? Spróbujcie pomorskiej jajecznicy ze śledziami.
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Bydgoska polewka piwna

przepis poleca: Beata, Inowrocław

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli chmielowego napoju, to danie stworzone z jego udziałem. Polecamy Bydgoską polewkę piwną!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję