Pyzy borowiackie z boczkiem Kmicica

Chcecie zjeść szybko, pożywnie i ze smakiem? Poznajcie więc przepis na smaczne Pyzy borowiackie z Boczkiem Kmicica!

Składniki

- Boczek Kmicica Gzella 200g

- ziemniaki 2 kg

- mąka ziemniaczana 2 łyżki

- jajko 1 szt.

- twaróg półtłusty 200g

- śmietana kwaśna 1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na płótnie lub na gęstym sitku. Dodać mąkę ziemniaczaną, białko jajka, posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem. Z ziemniaczanej masy uformować na dłoni placki, na ich środek położyć kulki z twarogu i uformować pyzy. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyciągnąć i zahartować w zimnej wodzie.

Boczek Kmicica pokroić w paski (frytkę) i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pyzy, a przed podaniem posypać zrumienionym boczkiem.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Szandar borowiacki

przepis poleca: Ania, Osie

Popularne w Borach dania z ziemniaków, potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Sprawdźcie, czym jest popularny szandar borowiacki!
Zobacz więcej

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Żurawina doceniana jest od wieków za swoje właściwości zdrowotne, a w połączeniu z pełnowartościowym mięsem indyka tworzy iście szlacheckie połączenie!
Zobacz więcej

Szynka wieprzowa w sosie

przepis poleca: Gzella

Wyśmienitej jakości szynka wieprzowa, skąpana w aromatycznie przyrządzonym sosie. Poznajcie smak idealny do wspólnego ucztowania!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję