Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

Uwielbiacie drożdżowe ciasto, kiszoną kapustę i aromatyczną Szynkę z Kociewskiej Spiżarni? Koniecznie musicie spróbować więc Klepiskowego pieroga rodem z Mazowsza!

Składniki

- Szynka z Kociewskiej Spiżarni 200g

- mąka pszenna 350g

- drożdże 30g

- letnia woda 1 szklanka

- kapusta kiszona 1 kg

- podgrzybek suszony 40g

- cebula 3 średnie sztuki

- olej 3 łyżki

- masło 1 łyżka

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku

- olej do smażenia pierogów

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości       i odsączyć. Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło.  Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Dania ziemniaczane do dnia dzisiejszego nie są zbyt popularne, chociaż w regionie Kujaw cieszą się nie malejącą popularnością! Spróbujcie smakowitego pomysłu na ziemniaki faszerowane Szynką od Dawien Dawna, rozmarynem i pieczarkami.
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Delikatne i kruche polędwiczki, tym razem skomponowane z ostrym sosem chrzanowym tworzącym harmonijną ucztę kulinarną. Niecodzienne smaki to nasza specjalność, odkryjcie definicję wyjątkowości ze Smakami Regionu!
Zobacz więcej

Oszukany zając z Borów

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Smaczne mięso, jajka i kompozycja aromatycznych przypraw to prosty przepis na Oszukanego Zająca z Borów, który nie tylko apetycznie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje!
Zobacz więcej

Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Z połączenia zdrowych szparagów oraz wysokojakościowej Szynki Dojrzewającej posiadającej certyfikat QAF powstała propozycja wyjątkowej przystawki. Zaskoczy gości i domowników!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję