Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy
aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!

Składniki

- 2 udka z gęsi

- 1 łyżka mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki Brandy

- 1 łyżka oliwy

- 2 cebule: czerwona i biała

- 3/4 butelki (375ml) ciemnego piwa typu porter

- 1 szklanka (250ml) bulionu

- 2 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 gałązki natki pietruszki

- pół szklanki śmietany

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Nogi z gęsi natrzeć solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulkę przez 5 minut. Wlać brandy i dusić na małym gazie przez następne 5 minut. Rozgrzać 1 łyżkę masła na dużej patelni o grubym dnie i obsmażyć przez kilka minut uda z obu stron. Mięso powinno się zarumienić, dlatego temperatura musi być wysoka (inaczej będzie się dusić, nie smażyć). Do nóg z gęsi dodać obsmażoną cebulę, razem z powstałym sosem, zalać bulionem u piwem, dodać zioła i czosnek. Dusić bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie twarde, należy dusić dłużej. W trakcie trzeba przewracać mięso kilkakrotnie i mieszać zawartość patelni, aby sos nie przywarł do dna. W kubku dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu z gęsi. Wlać całość z powrotem do patelni z gęsią i dobrze wymieszać. Dusić przez 15 minut pod przykryciem, a następnie 5 minut bez przykrycia. Duszona gęś dobrze smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Rozgrzewające danie prosto z Mazowsza? Poznajcie Kotlety po kurpiowsku z Kiełbasą Podhalańską, będące idealną propozycją dla wielbicieli niezwykłych połączeń smakowych.
Zobacz więcej

Kaszubska prażnica

przepis poleca: Justyna, Bytów

Dania z jajkami to wasza ulubiona propozycja śniadaniowa? Poznajcie Kaszubską Prażnicę z Boczkiem Kmicica!
Zobacz więcej

Pieczona pierś z gęsi

przepis poleca: Gzella

Krucha, a jednocześnie soczysta i delikatna pierś z gęsi zaskoczy niejedno podniebienie. Poznaj smak wyjątkowości!
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Kujawska zimna zupa

przepis poleca: Alicja, Tczew

Kuchnia Kujaw potwierdza, że zupa nie zawsze musi być gorąca! Przedstawiamy zimną zupę z cukrem i cynamonem, gotowaną na mleku.
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję