Bitki dominikańskie z Boczkiem Kmicica firmy Gzella

Odkryj strzeżony od pokoleń sekret potrawy mięsnej przyrządzanej przez mnichów!

Składniki

- Boczek Kmicica firmy Gzella 200g

- wołowina pieczeniowa 1 kg

- sól, pieprz do smaku

- wino czerwone wytrawne 1 szklanka

- mąka 3 łyżki

- olej rzepakowy 3 łyżki

- cebula 1 średnia szt.

- śliwki suszone 10 szt.

- grzyby suszone 15g

- jabłko 1 szt.

- rosół lub bulion 600ml

- musztarda sarepska 2 łyżki

produkty dostępne również
w sieci Delikatesów Mięsnych Gzella

Wykonanie

Wołowinę pokroić w centymetrowe plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, zalać winem i odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie wyciągnąć z wina, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w paski boczek. Dodać również śliwki i suszone grzyby. Następnie zalać rosołem i pozostałym winem, dodać musztardę
i dusić do miękkości (około 1 godziny). Pod koniec duszenia całość uzupełnić pokrojonym w cząstki jabłkiem ze skórką.

Bitki podawać z ziemniakami w całości lub z kopytkami.

Smacznego!

Szef Kuchni Robert Muzyczka

[FM_form id="1"]

Polecane Gzella

Zobacz więcej

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Lubicie wyzwania smakowe? Połączenie steków wołowych z sosem rakowym spełni wasze oczekiwania!
Zobacz więcej

Kibiny mazurskie (pierogi) z Białą kiełbasą

przepis poleca: Anonim

Czy wiecie czym są Kibiny Mazurskie? Na pierwszy rzut oka to zwyczajne pierogi, jednak ich smak w połączeniu z Białą Kiełbasą Gzella zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy!
Zobacz więcej

Kiszka ziemniaczana z grzybami w śmietanie

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Podstawę borowiackiego posiłku od pokoleń stanowiły pożywne dania ziemniaczane. Poznaj smak prosto z myśliwskiej chaty!
Zobacz więcej

Śliwki nadziewa wątróbką

przepis poleca: Aleksandra, Ciechanów

Zwyczajowo mięso nadziewany owocami, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Co powiecie na odwrotną kolejność w postaci Śliwek nadziewanych wątróbką?
Zobacz więcej

Kujawski biały barszcz z boczkiem i kiełbasą

przepis poleca: Robert Muzyczka Szef Kuchni

Święta Wielkiej Nocy według panującej w Polsce tradycji kulinarnej to również święto Kiełbasy Białej i staropolskiego żurku. Kujawski biały barszcz z Boczkiem i Kiełbasą Białą Surową, stanowiący obowiązkową pozycję na suto zastawionym kujawskim stole. Świąteczne tradycje, z tradycyjnym smakiem!
Zobacz więcej

Duszone udka z gęsi w sosie z ciemnego piwa

przepis poleca: Gzella

Gotowanie z użyciem ciemnego piwa zapewnia potrawom unikalny, lekko karmelowy aromat. Idealna propozycja na wystawny obiad!
Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję