Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią1. Portobello

 

Składniki: Przygotowanie:

 Kiszka Ziemniaczana Gzella opak.

 pieczarki portobello 10 dużych sztuk

 cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki

 żółty ser starty na tarce ½ szklanki

 papryczka chili posiekana

 tymianek posiekany 2 łyżki 

 natka pietruszki posiekana ½ szklanki

 pieprz czarny i sól do smaku

 rukola 

Z kiszki zdejmujemy osłonki i rozgniatamy widelcem, dodajemy cukinię startą i odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i zioła. Doprawiamy do smaku i mieszamy składniki. Farszem napełniamy kapelusze portobello. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy na ciepło ze świeżą rukolą i/lub ulubionym sosem.

Krokiety gryczane ze słodką kapustą i Kiszką Ziemniaczaną

3. Krokiety Gryczane

Składniki: Przygotowanie:

farsz:

4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,

500 g białej kapusty,

3 szt. białej cebuli (ok. 150 g),

2 łyżki masła klarowanego,

3 szt. świeżej pepperoni czerwonej Habanero,

pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

sól do smaku,

szczypta cukru,

naleśniki:

2 szt. całych jaj,

450 – 500 ml mleka,

250 g mąki gryczanej,

½ łyżeczka soli,

szczypta cukru,

2 szczypty kozieradki mielonej,

ponadto:

jajka,

bułka tarta,

olej rzepakowy do smażenia.

Farsz:

Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.

W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą.

Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą).  Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia.

 

Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu.

 

Naleśniki:

Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka.

Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.

 

Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta wpychamy do wewnątrz. Można je zwinąć po swojemu, jak na prostokątne krokiety.

Przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku

4. Kiszka z rozmarynem (2)

Składniki: Przygotowanie:

Składniki:

– Kiszka ziemniaczana Gzella opak.

– rozmaryn 4 gałązki

– boczek wędzony w plastrach 300 g

Do podania sos chrzanowy:

– gęsty jogurt 3 łyżki

– gęsta śmietana 2 łyżki

– tarty chrzan 1 łyżka

– sok z cytryny 1 łyżka

– sól, cukier i pieprz do smaku

Z kiszki zdejmij osłonki, pokrój na 2 cm kawałki, każdy kawałek zawiń w plaster boczku szer. 3 cm, zepnij wykałaczką, w środek kiszki wciśnij mała gałązkę rozmarynu. Zapiecz w piekarniku w 180°C przez 15 min. W miedzy czasie wymieszaj składniki sosu chrzanowego. Upieczone roladki podaj z sosem chrzanowym. 

Czerwony barszczyk z pierogami nadzianymi Kiszką Ziemniaczaną i kapustą

5. Kiszka barszcz - Anna Skobel

Składniki: Przygotowanie:

Farsz: 1kg kiszonej kapusty, 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej firmy Gzella, 100g boczku, 1 cebula, sól i pieprz do smaku.

Ciasto: 1kg mąki pszennej, 0,5l gorącej wody, 1 jajko, szczypta soli, łyżka oleju.

Barszczyk czerwony: 1kg buraków czerwonych, 3l wody, liść laurowy, ziele angielskie, 2 kostki rosołowe, kwasek cytrynowy, cukier, sól, pieprz i majeranek.

Farsz:

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i stopić. Dodać do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zrumienić ją. Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z flaka, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do garczka i dodać do niej pozostałe ciepłe składniki tj. kapustę i boczek z cebulą. Wszystko wymieszać i doprawić przyprawami wg uznania.     

Ciasto:

Mąkę zaparzyć gorącą wodą siekając ją nożem. Dodać jajko, sól i olej i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki ok. 2mm placek. Wykrawać kółka o średnicy ok. 8cm, na które nakładać przygotowany farsz. Skleić pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę. Od chwili wypłynięcia gotować około 3 minuty. Odcedzić.

Barszczyk:

Buraki obrać i pokroić. Zalać je wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Gotować ok. 1 godzinę. Na koniec przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą, pieprzem i majerankiem wg uznania.

 Żurkowe tartaletki z Kiszką Ziemniaczaną, orzechami włoskimi i rozmarynem

6. Agnieszka Czapska-Pruszak - Tartaletki

Składniki: Przygotowanie:

275 g ciasta francuskiego

200 ml gęstego zakwasu żurkowego

2/3 szklanki śmietany 12% (gęstej)

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

2 jajka

1 ząbek czosnku

2 kawałki kiszki ziemniaczanej Gzella (2 pętka) garść orzechów włoskich

1 łyżeczka suszonego majeranku

6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wylepiamy ciastem francuskim. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przyklepujemy środek, który podczas pieczenia się podniesie.

 

W rondelku rozpuszczamy masło, rozprowadzamy mąkę, przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy zakwas na żurek, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól, pieprz czarny i mieszamy, aż całość będzie gładka i bez grudek.

 

Zalewą napełniamy upieczone tartaletki, na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki i podpieczoną na chrupko suchej patelni kiszkę ziemniaczaną, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około pół godziny.

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Placki z kiszki z kurkami i mozzarellą

7. Bożena Mogilnicka

Składniki: Przygotowanie:

 3 kiszki ziemniaczane GZELLA

 200 g świeżych lub mrożonych kurek

 100 g mozzarelli

 1 średnia cebula

 1 ząbek czosnku

 łyżka masła

 sól, pieprz

 świeży koperek

Kiszkę z flaka wyjmujemy, równe placki formujemy.

Blachę papierem wyścielamy, piekarnik na 180 stopni nastawiamy.

Kurki na masełku podsmażamy, cebulę i czosnek dorzucamy.

Kilka minut razem podduszamy, solą i pieprzem całość doprawiamy.

Na okrągłe placuszki farsz nakładamy, mozzarellę pokrojoną na kurkach układamy.

Do piekarnika wstawiamy i 20 minut spokojnie czekamy.

Całość koperkiem posypujemy,

ciepłe placuszki na stół serwujemy!

Lasagne z Kiszką Ziemniaczaną

8. Waldemar Bera

Składniki: Przygotowanie:
Płaty Lasagne
Kiszka Ziemniaczana 
Ser parmezan
  Sos pomidorowy

Kiszkę Ziemniaczaną pieczemy w piekarniku następnie studzimy i wyciągamy z jelita.
Płaty Lasagne podgotowujemy posypujemy parmezanem i kładziemy  na to cienką warstwę Kiszki Ziemniaczanej  zwijamy każda lazanie w rulon.
Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym  i polewamy sosem pomidorowym.

Całość zapiekamy ok. 35 min.

Pierogi Podkarpackie z Kiszką Ziemniaczaną

9. Elżbieta Kuchta

Składniki: Przygotowanie:

FARSZ:

Kiszka 0,5 kg

Cebula 1 szt.

Olej 1 łyżka

sól, pieprz

CIASTO:

Mąka 0,5 kg

Jajko 1 szt

Sól 0,5 łyżeczki

Woda letnia 3/4 szklanki

Mleko gorące 1/4 szklanki

Kiszkę podsmażamy chwilę na patelni na zeszklonej cebulce pokrojonej w kostkę.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.

Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu – podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.

Pierogi wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.

Podawać z zrumienioną cebulką.

Jesienna kiszka w korzennych przyprawach

10. Michał Zdrojewski

Składniki: Przygotowanie:

Składniki na 2 porcje:

-300g dyni hokkaido

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 3 kiszki

– łyżeczka oleju

– łyżeczka cynamonu

– 3 mielone goździki + dodatkowe goździki do wbicia w kiszkę

– ¼  łyżeczki gałki muszkatołowej

– ¼ łyżeczki mielonego anyżu

Dynię wraz ze skórą pokroić w długie plastry. Marchewkę i cebulę obrać . Marchewkę pokroić wzdłuż na paski a cebulę w plastry. Warzywa obtoczyć w oleju, posypać wymieszanymi przyprawami.

W naczyniu żaroodpornym układać kolejno dynie, cebulę, marchewkę, dynię i kiszkę. W kiszkę dodatkowo wbić kilka goździków.

Piekarnik nagrzać do 200st. Naczynie zamknąć i piec 20min. Po tym czasie otworzyć naczynie i piec dodatkowe 10 min aby kiszka uzyskała złoty kolor.

Imprezowe mini kiszkoburgery w pomidorach

12. Karolina Rudnicka-Kopała

Składniki: Przygotowanie:

 Kiszka Mazurska Gzella – 1 szt.

 małe dojrzałe, twarde pomidory (najlepiej w różnych kolorach) – 6-7 szt.

 roszponka – 1 garść

 musztarda Dijon – 1 łyżka (kopiasta)

 olej – 1 łyżka

 rukola – do przybrania

 sól

Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy połówki pomidorów. Kiszkę ziemniaczaną kroimy w grube na 1-cm kawałki i również króciutko podsmażamy (tylko do „złapania koloru”). Każdy pomidor lekko solimy, na dolną połówkę kładziemy kilka listków roszponki, plaster kiszki, mały kleks musztardy i nakrywamy wszystko górną połówką pomidora. „Kiszkoburgera” przebijamy patyczkiem od szaszłyków i tak samo postępujemy z kolejnymi. Podajemy z rukolą skropioną oliwą i ulubionymi sosami.

Szybka, rozgrzewająca zupa krem z Kiszki Ziemniaczanej

13. Monika Iwiczuk

Składniki: Przygotowanie:

 1 op. kiszki ziemniaczanej

 1 por

 3 ząbki czosnku

 olej

 sól, liść laurowy, majeranek suszony bądź świeży

 0,5 litra bulionu lub ( 0,5 litra wody i kostka rosołowa )

 0,5 litra wody dodatkowo

 chleb na grzanki

 boczek wędzony plastry

 chilli

Por (białą część) kroimy w plastry (odrobinę zostawiamy na przybranie), czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną, wcześniej obraną z osłonki  kiszkę. Podsmażamy do momentu aż się rozpadnie. Dodajemy bulion oraz wodę. Dodajemy majeranek i liść laurowy. Zagotowujemy. Wyciągamy liść po zagotowaniu i blendujemy całość na krem. Przyprawiamy ew.  pieprzem  i solą wg uznania. Nie jest to konieczne, bo kiszka jest dobrze doprawiona.

Por smażymy na patelni w talarkach. Z boczku robimy chipsy w piekarniku (ok.200 stopni) bądź na suchej patelni, aż będą chrupkie. Chleb kroimy w kosteczkę i na patelni po boczku suszymy.
Zupę nalewamy do talerzy. Dekorujemy talarkami z pora, grzankami, chipsem z boczku i posiekaną papryczką chilli.

Zapiekanka pasterska z Kiszką Ziemniaczaną Gzella 

14. Katarzyna Stefanowicz - Zapiekanka pasterska

Składniki: Przygotowanie:

1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Gzella

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

2 średnie marchewki

2 średnie cebule

2 plastry boczku

300 ml bulionu (warzywny lub mięsny)

2 łyżki przecieru pomidorowego 

1 łyżka oleju słonecznikowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego lubczyku

2 łyżeczki suszonego cząbru

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki majeranku

Na łyżce oleju słonecznikowego podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie na tarce ścieramy marchew, dodajemy do mięsa i podlewamy bulionem. Całość dusimy na patelni ok. 30 minut, w połowie czasu dodając przecier pomidorowy.

 

Mięso wykładamy na średniej wielkości żaroodporne naczynie. Kiszkę ziemniaczaną obieramy z flaka, kruszymy na warstwę mięsa i wygładzamy powierzchnię łyżką. Na wierzch zapiekanki kładziemy 2 plasterki boczku i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut, aż kiszka się zarumieni. 

Rustykalna tarta z Kiszką Ziemniaczaną i jajkiem po francusku

2. Rustykalna tarta

Składniki: Przygotowanie:

1 op. ciasta francuskiego

1 op. kiszki ziemniaczanej GZELLA

4 ogórki konserwowe

2 cebule białe

3 jajka

sól

pieprz

majeranek

szczypiorek

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy rozgniecione kiszki ziemniaczane. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Piekarnik nagrzewamy na 180 st.

Rozkładamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy farsz zostawiając 5 cm na zawinięcie ciasta do środka. Dodajemy na farsz pokrojone ogórki. I na sam wierzch rozbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy ok 15 min.

Podajemy tartę z posypanym szczypiorkiem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Serwis smaki-regionu.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich zapisywanie w Twoim komputerze. Możesz zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Akceptuję