Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią
Składniki: | Przygotowanie: |
Kiszka Ziemniaczana Gzella opak. pieczarki portobello 10 dużych sztuk cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki żółty ser starty na tarce ½ szklanki papryczka chili posiekana tymianek posiekany 2 łyżki natka pietruszki posiekana ½ szklanki pieprz czarny i sól do smaku rukola |
Z kiszki zdejmujemy osłonki i rozgniatamy widelcem, dodajemy cukinię startą i odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i zioła. Doprawiamy do smaku i mieszamy składniki. Farszem napełniamy kapelusze portobello. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy na ciepło ze świeżą rukolą i/lub ulubionym sosem. |
Krokiety gryczane ze słodką kapustą i Kiszką Ziemniaczaną
Składniki: | Przygotowanie: |
farsz: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 500 g białej kapusty, 3 szt. białej cebuli (ok. 150 g), 2 łyżki masła klarowanego, 3 szt. świeżej pepperoni czerwonej Habanero, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 – 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. |
Farsz: Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu.
Naleśniki: Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta wpychamy do wewnątrz. Można je zwinąć po swojemu, jak na prostokątne krokiety. Przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. |
Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku
Składniki: | Przygotowanie: |
Składniki: – Kiszka ziemniaczana Gzella opak. – rozmaryn 4 gałązki – boczek wędzony w plastrach 300 g Do podania sos chrzanowy: – gęsty jogurt 3 łyżki – gęsta śmietana 2 łyżki – tarty chrzan 1 łyżka – sok z cytryny 1 łyżka – sól, cukier i pieprz do smaku |
Z kiszki zdejmij osłonki, pokrój na 2 cm kawałki, każdy kawałek zawiń w plaster boczku szer. 3 cm, zepnij wykałaczką, w środek kiszki wciśnij mała gałązkę rozmarynu. Zapiecz w piekarniku w 180°C przez 15 min. W miedzy czasie wymieszaj składniki sosu chrzanowego. Upieczone roladki podaj z sosem chrzanowym. |
Czerwony barszczyk z pierogami nadzianymi Kiszką Ziemniaczaną i kapustą
Składniki: | Przygotowanie: |
Farsz: 1kg kiszonej kapusty, 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej firmy Gzella, 100g boczku, 1 cebula, sól i pieprz do smaku. Ciasto: 1kg mąki pszennej, 0,5l gorącej wody, 1 jajko, szczypta soli, łyżka oleju. Barszczyk czerwony: 1kg buraków czerwonych, 3l wody, liść laurowy, ziele angielskie, 2 kostki rosołowe, kwasek cytrynowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. |
Farsz: Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i stopić. Dodać do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zrumienić ją. Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z flaka, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do garczka i dodać do niej pozostałe ciepłe składniki tj. kapustę i boczek z cebulą. Wszystko wymieszać i doprawić przyprawami wg uznania. Ciasto: Mąkę zaparzyć gorącą wodą siekając ją nożem. Dodać jajko, sól i olej i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki ok. 2mm placek. Wykrawać kółka o średnicy ok. 8cm, na które nakładać przygotowany farsz. Skleić pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę. Od chwili wypłynięcia gotować około 3 minuty. Odcedzić. Barszczyk: Buraki obrać i pokroić. Zalać je wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Gotować ok. 1 godzinę. Na koniec przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą, pieprzem i majerankiem wg uznania. |
Żurkowe tartaletki z Kiszką Ziemniaczaną, orzechami włoskimi i rozmarynem
Składniki: | Przygotowanie: |
275 g ciasta francuskiego 200 ml gęstego zakwasu żurkowego 2/3 szklanki śmietany 12% (gęstej) 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 jajka 1 ząbek czosnku 2 kawałki kiszki ziemniaczanej Gzella (2 pętka) garść orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego majeranku |
6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wylepiamy ciastem francuskim. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przyklepujemy środek, który podczas pieczenia się podniesie.
W rondelku rozpuszczamy masło, rozprowadzamy mąkę, przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy zakwas na żurek, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól, pieprz czarny i mieszamy, aż całość będzie gładka i bez grudek.
Zalewą napełniamy upieczone tartaletki, na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki i podpieczoną na chrupko suchej patelni kiszkę ziemniaczaną, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około pół godziny. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. |
Placki z kiszki z kurkami i mozzarellą
Składniki: | Przygotowanie: |
3 kiszki ziemniaczane GZELLA 200 g świeżych lub mrożonych kurek 100 g mozzarelli 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku łyżka masła sól, pieprz świeży koperek |
Kiszkę z flaka wyjmujemy, równe placki formujemy. Blachę papierem wyścielamy, piekarnik na 180 stopni nastawiamy. Kurki na masełku podsmażamy, cebulę i czosnek dorzucamy. Kilka minut razem podduszamy, solą i pieprzem całość doprawiamy. Na okrągłe placuszki farsz nakładamy, mozzarellę pokrojoną na kurkach układamy. Do piekarnika wstawiamy i 20 minut spokojnie czekamy. Całość koperkiem posypujemy, ciepłe placuszki na stół serwujemy! |
Lasagne z Kiszką Ziemniaczaną
Składniki: | Przygotowanie: |
Płaty Lasagne Kiszka Ziemniaczana Ser parmezan Sos pomidorowy |
Kiszkę Ziemniaczaną pieczemy w piekarniku następnie studzimy i wyciągamy z jelita. Całość zapiekamy ok. 35 min. |
Pierogi Podkarpackie z Kiszką Ziemniaczaną
Składniki: | Przygotowanie: |
FARSZ: Kiszka 0,5 kg Cebula 1 szt. Olej 1 łyżka sól, pieprz CIASTO: Mąka 0,5 kg Jajko 1 szt Sól 0,5 łyżeczki Woda letnia 3/4 szklanki Mleko gorące 1/4 szklanki |
Kiszkę podsmażamy chwilę na patelni na zeszklonej cebulce pokrojonej w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne. Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu – podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut. Podawać z zrumienioną cebulką. |
Jesienna kiszka w korzennych przyprawach
Składniki: | Przygotowanie: |
Składniki na 2 porcje: -300g dyni hokkaido – 1 marchewka – 1 cebula – 3 kiszki – łyżeczka oleju – łyżeczka cynamonu – 3 mielone goździki + dodatkowe goździki do wbicia w kiszkę – ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej – ¼ łyżeczki mielonego anyżu |
Dynię wraz ze skórą pokroić w długie plastry. Marchewkę i cebulę obrać . Marchewkę pokroić wzdłuż na paski a cebulę w plastry. Warzywa obtoczyć w oleju, posypać wymieszanymi przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno dynie, cebulę, marchewkę, dynię i kiszkę. W kiszkę dodatkowo wbić kilka goździków. Piekarnik nagrzać do 200st. Naczynie zamknąć i piec 20min. Po tym czasie otworzyć naczynie i piec dodatkowe 10 min aby kiszka uzyskała złoty kolor. |
Imprezowe mini kiszkoburgery w pomidorach
Składniki: | Przygotowanie: |
Kiszka Mazurska Gzella – 1 szt. małe dojrzałe, twarde pomidory (najlepiej w różnych kolorach) – 6-7 szt. roszponka – 1 garść musztarda Dijon – 1 łyżka (kopiasta) olej – 1 łyżka rukola – do przybrania sól |
Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy połówki pomidorów. Kiszkę ziemniaczaną kroimy w grube na 1-cm kawałki i również króciutko podsmażamy (tylko do „złapania koloru”). Każdy pomidor lekko solimy, na dolną połówkę kładziemy kilka listków roszponki, plaster kiszki, mały kleks musztardy i nakrywamy wszystko górną połówką pomidora. „Kiszkoburgera” przebijamy patyczkiem od szaszłyków i tak samo postępujemy z kolejnymi. Podajemy z rukolą skropioną oliwą i ulubionymi sosami. |
Szybka, rozgrzewająca zupa krem z Kiszki Ziemniaczanej
Składniki: | Przygotowanie: |
1 op. kiszki ziemniaczanej 1 por 3 ząbki czosnku olej sól, liść laurowy, majeranek suszony bądź świeży 0,5 litra bulionu lub ( 0,5 litra wody i kostka rosołowa ) 0,5 litra wody dodatkowo chleb na grzanki boczek wędzony plastry chilli |
Por (białą część) kroimy w plastry (odrobinę zostawiamy na przybranie), czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną, wcześniej obraną z osłonki kiszkę. Podsmażamy do momentu aż się rozpadnie. Dodajemy bulion oraz wodę. Dodajemy majeranek i liść laurowy. Zagotowujemy. Wyciągamy liść po zagotowaniu i blendujemy całość na krem. Przyprawiamy ew. pieprzem i solą wg uznania. Nie jest to konieczne, bo kiszka jest dobrze doprawiona. Por smażymy na patelni w talarkach. Z boczku robimy chipsy w piekarniku (ok.200 stopni) bądź na suchej patelni, aż będą chrupkie. Chleb kroimy w kosteczkę i na patelni po boczku suszymy. |
Zapiekanka pasterska z Kiszką Ziemniaczaną Gzella
Składniki: | Przygotowanie: |
1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Gzella 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 plastry boczku 300 ml bulionu (warzywny lub mięsny) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju słonecznikowego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki majeranku |
Na łyżce oleju słonecznikowego podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie na tarce ścieramy marchew, dodajemy do mięsa i podlewamy bulionem. Całość dusimy na patelni ok. 30 minut, w połowie czasu dodając przecier pomidorowy.
Mięso wykładamy na średniej wielkości żaroodporne naczynie. Kiszkę ziemniaczaną obieramy z flaka, kruszymy na warstwę mięsa i wygładzamy powierzchnię łyżką. Na wierzch zapiekanki kładziemy 2 plasterki boczku i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut, aż kiszka się zarumieni. |
Rustykalna tarta z Kiszką Ziemniaczaną i jajkiem po francusku
Składniki: | Przygotowanie: |
1 op. ciasta francuskiego 1 op. kiszki ziemniaczanej GZELLA 4 ogórki konserwowe 2 cebule białe 3 jajka sól pieprz majeranek szczypiorek |
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy rozgniecione kiszki ziemniaczane. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Rozkładamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy farsz zostawiając 5 cm na zawinięcie ciasta do środka. Dodajemy na farsz pokrojone ogórki. I na sam wierzch rozbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy ok 15 min. Podajemy tartę z posypanym szczypiorkiem. |